Het lichaam kent drie ritmes, de ademhaling, de hartslag en het Cranio Sacraal ritme. Dit laatste ritme is het ritme van hersenvocht dat stroomt van de hersenen naar het heiligbeen en weer terug. 


In de ventrikels (dit zijn vliezen in de hersenen) ontstaat hersenvocht door bloed wat uit de capillaire vaten stroomt. Dit proces geeft een ritme, dit brengt ons bij het Cranio Sacraal systeem. Het systeem bestaat uit hersenen, ruggenmerg en de Dura Mater dit is een beschermende vlies er om heen, hierdoor stroomt het hersenvocht.
Deze beweging wordt gedragen en doorgegeven door het fascia (bindweefsel) dat door het hele lichaam zit. Zo is het mogelijk dat afvalstoffen worden afgevoerd.
Wanneer dit ritme verstoord wordt door lichamelijke of emotionele toedoen dan heeft dat effect op het lichaam, geest en emotie.

 


 

 
Het ritme kan verstoord raken door verschillende “ongelukjes” die een paard kan krijgen. 

Enkele voorbeelden: 
. Hangen aan het halster, of een ruk aan het halster. 
. vallen 
. stoten 
. uitglijden 
. het krijgen van een trap 
. aangebrachte schade door de ruiter, bijvoorbeeld slecht passend hoofdstel, of een verkeerd bit 
. traumatische ervaringen 
. mishandeling 
. verkeerde training 
 
Omdat het hele lichaam met elkaar in verbinding is door bindweefsel kan het betekenen dat de klacht en de oorzaak niet op dezelfde plek zitten in het lichaam. Bijvoorbeeld je paard is getrapt door een ander paard op de ribben, maar de klacht uit zich in de aanleuning. 
 
Alles in het paardenlichaam staat doormiddel van bindweefsel met elkaar in verbinding, bindweefsel heeft als eigenschap dat het spanning kan vasthouden maar ook weer kan loslaten. Die spanning kan een fysieke maar ook een emotionele oorzaak hebben. Soms is er zoveel gebeurt waardoor het paardenlichaam de spanning niet meer kan loslaten. Dan kunnen er klachten ontstaan. 
 
Met Cranio Sacraal ontspanningstherapie zoek je spanning in het bindweefsel op en voel je waar het ritme verstoord is. 
Om mijn handen op die plek te houden word het zelf herstellend vermogen van het paard gestimuleerd. De aanraking is heel zacht maar de werking heel diep. 
Door de zachte behandeling kan er snel of juist geleidelijke verandering plaats vinden, ieder paard reageert hier anders op.
Wanneer de spanning het bindweefsel verlaat worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en gaat ook het zelfherstellende vermogen van het paard aan het werk. Hierdoor word het paard soepeler, komt meer in balans en voelt zich beter. 
Doordat deze therapie het zelfherstellende vermogen van het paard stimuleert is deze geschikt voor elke paard, pony of ezel.
 
Maar liefst 98% van alle paarden zijn in meer of mindere maten uit balans, een Cranio Sacraal ontspanningsbehandeling zou in alle gevallen zeker een welkome behandeling zijn. 
Hierbij een aantal tekenen waarbij het paard zeker belang zou hebben bij een behandeling: 
 
. Herstel na een tandarts behandeling
. headshakingsyndroom 
. allergieën 
. krampbenen 
. hunters Bump (problemen in het si gewricht) 
. Gevoeligheid of stijfheid in de rug
. hertenhals/onderhals 
. aanleuning problemen 
. moeite met stelling en buiging 
. tongproblemen 
. patella fixatie (knie op slot) 
. moeite met ontspannen 
. onrustig op stal of op de weide 
. luchtzuigen of weven 
. te korte pas
. na een trauma/ongeluk of val

Een behandeling zorgt ervoor dat het paard terug komt in zijn natuurlijke balans en de symptomen en problemen kunnen verdwijnen.